Skip to content

Har du missat målet?

19/05/2011

När vi påstår eller tror att vår Skapare kommer låta tortera människor i evigheter, eller tillintetgöra ens en enda själ, har vi dömt vår Skapare som ofullkomlig. Vi säger att Hans avsikter var goda och att Hans syfte för oss var att bli lik Honom. Han sade, ”Låt oss göra människan till Vår Avbild,” men, på ett eller annat sätt, blev det en kortslutning. Han blev tvungen att antingen för evigt separera denna ofullkomliga avbild från Hans egna jag, eller bli tvungen att helt enkelt upplösa det. Detta gör Honom till byggmästaren som omnämns i Jesus liknelse om mannen som började bygga men inte kunde slutföra det, eller den man som gick till strid utan resurserna för att vinna. På ett sätt antyder denna lära, att Universums Skapare inte hade tänkt igenom allt, vilket slutar med att Han missar målet. Den mest riktiga definitionen på synd är att ”missa målet.” Vår mäktiga Skapare sade, ”Låt oss göra människan till Vår Avbild” och missade målet med Hans gigantiska projekt.

Den religiöse skulle aldrig medge det, men när vi säger att någon kommer till helvetet eller kommer bli tillintetgjord, dömer vi Skaparen. Den person som vi fördömer är en del av Guds verk. När vi skapar regler, läror och trosbekännelser som säger att de ”orättfärdiga” blir överlämnade till evig plåga eller total tillintetgörelse, har vi i ett och samma ögonblick skapat en evigt existerande sophög, en plats där Gud kan dumpa de verk som Han inte kunde göra perfekta. Det är en sak för människan att försöka sig på något och misslyckas, men det är en helt annan sak för förblindade religiösa personer att påstå att Gud kommer misslyckas. Ändå är det precis det som evig dom och tillintetgörelse leder till. Vår Gud blir misslyckad, vilket är en annan definition på en syndare.

Problemet är nog att vi är kortsynta och ser så mycket fel och brister i våra egna och andras liv att hela vårt sätt att tänka på är nedsölat av brister. Vi har skapat bilder av Gud som är ofullkomliga och fulla med brister. Vi har skapat Honom till vår avbild. Vi som fortfarande blir fullkomnade och fortfarande är ofullkomliga, ser på alla andra runt omkring oss som också är ofullkomliga och gör därför bristfälliga bedömningar om Han som i detta ögonblicket arbetar med att finputsa och forma oss. Vi dömer Hans skapelse innan det blivit slutfört. Vi som blir skapade finner oss döma Honom som skapar oss.

Vad har du för rätt att döma den som är i en annans tjänst? Om han står eller faller angår bara hans egen herre. Men han faller inte, ty Herren är stark nog att hålla honom upprätt.” (Rom 14:4)

När vi försöker att få människor frälsta brukar det oftast låta, ”Han gjorde allt Han kunde, Han gav sin egen Son för att dö för dig,” som antyder att om du inte tar emot denna gåva, har inte Gud någon annan utväg att frälsa dig. Frälsningen blir till människans val. Om, på något sett, efter att någon självrättfärdig hycklare predikar sitt ”så kallade Evangelium” och syndaren avvisar erbjudandet, har inte Gud något annat val än att rosta honom. De flesta syndare har varit med länge nog och sett tillräckligt för att veta att den så kallade ”fria gåvan” som erbjuds av kyrkor, har pålagt alla möjliga slags krav. Frälsningens ”fria gåva” från de flesta kyrkosamfund är allt annat än fri, och det ”eviga livet” som lovas är allt annat än evigt. De flesta samfund lär ut att man kan förlora sitt ”eviga liv”. Nästan alla samfund lär ut att en Kristen kan förlora sin frälsning. Vad dåraktigt! Som Abraham Lincoln, en gudsman, sade, ”Man kan lura en del av folket hela tiden, och hela folket en del av tiden, men man kan inte lura hela folket hela tiden.” Han trodde att alla människor en dag skulle bli frälsta genom Jesus.

Skriften säger bestämt att hela Hans skapelse är god (1 Mos 1:31), Hans nåd varar för evigt (Ps 136). Denna vers säger att Hans nåd varar för evigt inte mindre än 26 gånger. När ska vi börja tro på det? Skriften säger också att Gud är kärlek (1 Joh 4:8), Hans kärlek misslyckas aldrig (1 Kor 13:8), Hans barmhärtighet kommer segra över dom (Jak 2:13), Han tar liv, men kan väcka till liv igen (5 Mos 32:39), Han skapar och slutför vår tro (Heb 12:2), Vi är Hans verk (Ef 2:10). Jag kan fortsätta och fortsätta citera verser som beskriver Guds auktoritet, fullkomlighet, kärlek och barmhärtighet. Han är allestädes närvarande; även om du skulle bädda din säng i Sheol (döden eller helvetet), Han är där (Ps 139:8), Han har nyckeln till döden och helvetet (Upp 1:18), Han är Herre över de levande och döda (Rom 14:9), och Han kom för att sätta fångarna fria (Ef 4:8, 1 Pet 3:19). När han lade allt under honom gjorde han inget undantag (Heb 2:8). Han ska inte låta någon gå förlorad (Joh 6:39). Största delen av kyrkan har förklarat honom som en lögnare. En dag får vi se vem som egentligen är en lögnare.

Även fast Han kanske måste bränna upp största delen av våra gärningar, kommer vi trots det att bli räddade, men som genom eld (1 Kor 3:15). Att bränna upp våra vidriga religiösa gärningar, så som att skrämma bort människor från Honom, genom att skapa falska bilder av Honom och Hans domslut, skiljer sig mycket från att bränna upp en individs kropp och själ. Ja, de flammor som kommer att bränna upp de hemska och ondskefulla koncepten som religiösa Kristna drömt fram kommer frambringa en mäktigt het eld. Hans ilska kommer mest troligt att förtära alla falska bilder av Honom. När detta fått ett slut, kommer denna vers uppfyllas: ”Ty Kristus dog och fick liv igen för att härska över både döda och levande. Hur kan du då döma din broder? Eller hur kan du förakta din broder? Alla skall vi en gång stå inför Guds domstol. Ty det är skrivet: Så sant jag lever, säger Herren, för mig skall alla knän böjas, och alla tungor skall prisa Gud. Alltså skall var och en av oss avlägga räkenskap inför Gud.” (Rom 14:9-12). Och än en gång: ”Därför har Gud upphöjt honom över allt annat och gett honom det namn som står över alla andra namn, för att alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre, Gud fadern till ära.” (Fil 2:9-11) Ingen kan ärligt säga att Jesus är Herre utan den Helige Anden. Kan du säga Amen till det?

From → Tro

Leave a Comment

Leave a comment